Fadd-dombori üdülőtelep

nyaralás - sport - horgászat

Elkészült a csónak- és sárkányhajó kikötő Faddon. A Faddi Dunáért Közhasznú Alapítvány Leader-pályázaton 28,6 millió forintot nyert erre a célra.  A turisztikai célokat szolgáló létesítmény egy, a falu alatti partszakaszon épült, olyan, beépítetlen helyen, ahonnan jól megközelíthető a víz.

 

A fejlesztés során partépítést végeztek, kialakítottak egy hajóberakó rámpát, és elkészült egy fém kikötő móló. Már csak a parkosítás van hátra. Egy olyan ?vizes? településen, mint Fadd, ahol a lakók nem kis százaléka kötődik a Dunához, és ahol a gyerekek közül sokan űznek evezős sportot, ez szinte kötelező feladat volt. De elkészült Domboriban az új játszótér is.

 

A fa csúszdás mászóka maradt, ám a csúszdát, és az elhasználódott alkatrészeket ezen is kicserélték. Az új játékok funkciójukban a régiekhez hasonlóak maradtak, de a kisebbeknek való csúszdás mászókát és rugós játékokat is telepítettek a parkba, ezek közül kettőt, illetve a fészek hintát mozgáskorlátozott gyerekek is használhatják.

 

A nemrégiben pályázati pénzből felszerelt játékokat szemmel is tartják. Wusching Gábor, a faddi önkormányzat kommunális cége, a Fatodi Kft., illetve az Együtt Domboriért Egyesület vezetőjének tájékoztatása szerint egy nagy látószögű kamera részben a játszóteret, részben a partot figyeli. Megtörtént ugyanis, hogy a nehéz betontömbbel rögzített, a víz magasságát jelző bóját valaki kivonszolta a holtágból, és a mászóvár tetejére emelte vagy lökte. De a régi körforgó hinta is teljesen tönkrement.

 

A kamerát egyébként úgynevezett mászásvédelemmel látták el, hogy ne lehessen tönkretenni. Wusching Gábor szerint aki rongál, egyáltalán nem gondol bele, hogy ezzel mit is okoz. A strand wc-jében például előfordult, hogy letörték a mosdókagylót, a piszoárt, ezzel anyagi kárt és fennakadást okozva. A vezető bízik abban, hogy a játszóteret valóban tizennégy éven aluliak használják majd. Az eszközökre a Leader programban az Együtt Domboriért pályázott még 2012-ben. A régi játszótéren egy kivételével minden játékot lecseréltek.

 

Fülöp János, Fadd polgármestere arról is beszámolhatott, hogy megoldódik mindkét településen az ivóvíz kérdés is, hiszen közel 150 millió forint uniós támogatást nyertek az ivóvízminőség javítására. A fejlesztést elkezdték, az alapkövet a napokban tették le, és már fektetik a csöveket is. A beruházás összköltsége több mint 166 millió forint. A korszerűsítés során a víztisztítómű új technológiára áll át, és összekötik a dombori és a faddi vízművet. A tisztító technológia és a vezetékhálózat telepítésén kívül részleges ivóvíz-hálózat tisztításra, rekonstrukcióra is szükség van. A Domboriban szolgáltatott ivóvíz minősége nem felel meg a vonatkozó kormányhatározatnak, ezért a kitermelt víz kezelést igényel. A fejlesztéssel olyan víztisztító technológia jön létre, amely lehetővé teszi a megfelelő minőségű ivóvíz szolgáltatását. Most a nyers-, még kezeletlen vízben az ammónium kis mértékben meghaladja a határértéket, ezt a későbbiekben biológiai úton tudják csökkenteni.

 

Forrás: TEOL alapján

Ma 2019. október 18., péntek, Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.

Ajánlott étterem

Olcsó menü, limonádé, koktélok

Facebook

Szavazás

Véleményem Domboriról