Fadd-dombori üdülőtelep

nyaralás - sport - horgászat

Kapcsolat

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa51
mod_vvisit_counterTegnap134
mod_vvisit_counterEz a hét51
mod_vvisit_counterMúlt hét1015
mod_vvisit_counterEz a hónap1116
mod_vvisit_counterMúlt hónap2563
mod_vvisit_counterÖsszesen628471

Ma: 2021. ápr. 12.

Marad a kerítés Fadd-Domboriban, a gátőrháznál. Így a Duna projekt részeként a töltésen elkészült aszfaltos utat ott nem használhatják a kerékpárosok. Térdig ér a sár az elkerülő úton. Ezt kellene használniuk azoknak, akik Domboriban a Duna töltésen szeretnének biciklizni, görkorcsolyázni vagy gyalog, autóval közlekedni.

De nem lehet, állítja Wusching Gábor, az Együtt Domboriért Egyesület vezetője. A kerékpárosok, túrázók őt kérték fel szószólójuknak, de a közeli települések, így Bogyiszló, Fadd, Gerjen polgármesterei is azt szeretnék, ha használható megoldás születne. A Duna projekt részeként ugyanis a töltés aszfaltburkolatot kapott, de a Fadd-Domboriban álló gátőrháznál kerítés állja útját az erre közlekedőknek. Ehelyett kellene a már említett elkerülő szakaszt használni.

 

Tóth István, Bogyiszló polgármestere korábban elmondta, a céljuk a kerékpáros turizmus erősítése, a településnél ilyen céllal is újították fel a part menti sétányt. Wusching Gábor szerint a kerekezők nagyon rákaptak a töltés használatára, köztük sok külföldi turista is. Ők Fadd-Dombori érintésével kívántak eljutni Gemencbe. Ráadásul aki erre jár, töltés használati engedélyt vált ki. Az egyesület elnöke szerint így, akit leterelnek a töltésről, az ugyanúgy jár, mint aki autópálya matricát vesz, csak éppen a pályát nem használhatja. ? Azt szeretnénk elérni, hogy vagy a kerítést bontsa el a vízügyi igazgatóság vagy az elkerülő utat tegye rendbe ? mondja a szószóló.

 

A kerítés marad


Beke Zsolt, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnökség vezetője arról tájékoztatott, a kerítés biztosan marad. Ennek az az oka, hogy a telephelyükön nemcsak a gátőr ház áll, de egy raktár is, melyet őrizni kell. ? Nem újkeletű egyébként a probléma, korábban is többen jelezték, hogy jó volna, ha szabad átjárást biztosítanánk. A kerítés áthelyezését is javasolták már, de az árvízi védekezés miatt ez sem lenne praktikus, hiszen a védekezés idejére le kellene bontani, majd a helyreállítási munkák után újra felállítani ? állítja Beke Zsolt. Hozzátette, az igazgatóságnak az az álláspontja, hogy az elkerülő út minőségén kellene javítani. Az év végéig ez viszont nem történhet meg, hiszen a Duna projekt hivatalosan december végéig tart, azaz a töltés most is építési terület.

 

A sáros útszakaszt a munkagépek is használták, és elméletileg használják, így ezért is került ilyen rossz állapotba. Ráadásul az elkerülő útnak több tulajdonosa van: önkormányzat, magánszemély és az állam is birtokol egy-egy részt. Az építkezés befejezése után azonban a vízügy egyeztet a kivitelezővel, és lesz elfogadható megoldás, a legvalószínűbb, hogy a tereprendezés után zúzott követ terítenek rá. A szakaszmérnökség vezetője arra is kitért, hogy a többség éves töltéshasználati engedélyt vált ki, melynek teljes ára 4500 forint, de például a nyugdíjasok féláron vásárolhatják meg. Napi engedélyt is be lehet szerezni a szakaszmérnökségen, illetve az árvíz kapunál és néhány gátőrháznál, ennek 500 forint az ára.

 

A gépek is erre járnak


Nem kétséges, hogy a vízügyi igazgatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy rendbe tetethesse az elkerülő szakaszt, és a zúzott köves út is lehet jó, mondja Wusching Gábor. De hogy meddig, az már egy másik kérdés. Az elkerülő utat ugyanis nagy, mezőgazdasági gépek is használják. Ahogy az Együtt Domboriért Egyesület vezetője fogalmazott: most sem a biciklisek teszik tönkre az utat. A félreértések elkerülése érdekében azért arról is beszélt, hogy nem a traktorok ellen van kifogásuk. Wusching Gábor tájékoztatása szerint a panaszosok között van, aki civil mozgalom indításáról beszél, hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre nem tudni. Ez azonban csak akkor következik be, ha nem történik érdemi változás.

 

Forrás: TEOL

Ma 2021. április 12., hétfő, Gyula napja van. Holnap Ida napja lesz.

Facebook

Szavazás

Véleményem Domboriról