Fadd-dombori üdülőtelep

nyaralás - sport - horgászat

Kapcsolat

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa45
mod_vvisit_counterTegnap134
mod_vvisit_counterEz a hét45
mod_vvisit_counterMúlt hét1015
mod_vvisit_counterEz a hónap1110
mod_vvisit_counterMúlt hónap2563
mod_vvisit_counterÖsszesen628465

Ma: 2021. ápr. 12.

Az elmúlt hetek időjárásának következtében nagyobb tömegben jelentek meg a szúnyogok, amelyek akár megtízezerszerezhetik magukat, ha magas a páratartalom.

 

 

Májusban menetrendszerűen megjelentek a vérszívók, hogy csípésükkel sok kellemetlenséget okozzanak nemcsak az embereknek. A szúnyogfélék az egész világon előfordulnak, és elsősorban a meleg, nedves környezetet kedvelik. Hazánkban jellemzően májustól szeptemberig vannak jelen, általában 1-6 hétig élnek. Idegesítő zümmögésük számukra pozitív tartalommal bír - valójában nem más, mint nászra hívó hang.

 

A nőstény szúnyogok okozzák a csípést. Az esti, szürkületi órákban aktívak: este hat és tíz óra között kell számítani a támadásukra. A nőstények - a hímekhez hasonlóan - életük nagy részében növényi nedveket szívogatnak, azonban a legtöbb fajnál a sikeres peterakáshoz -szaporodáshoz, fajfenntartáshoz - szükség van madarak vagy emlősök vérének szívására is - életükben legalább egyszer. Minden elszívott vércsepp több száz pete lerakásában segíti őket.

 

- Fadd-Dombori, Volent-öböl és Fadd Tokaj utcai része a szúnyogfertőzöttség szempontjából kiemelt terület. Ezek nagyon közel vannak a vízhez - mondta el lapunknak Wusching Gábor, a faddi Fatodi Kft. ügyvezetője. - A mostani időjárás kedvez a vérszívóknak, hiszen a csapadékot, lehűlést biztosan melegebb idő követi majd. A magas páratartalom és az úgynevezett pangó vizek a legkedvezőbbek a szúnyogoknak. Nagyon szapora rovarok, megtízezerszerezhetik magukat, ha kedvezőek a feltételek. A lárvák egyébként hosszú ideig élnek az iszapban, csak akkor kelnek ki, ha számukra ideálisak az időjárási körülmények - de akkor tömegével. A kistérségi irtások ideig óráig voltak csak jók. Egy kedvező széllökés akár több millió szúnyogot vihet a már korábban irtott területekre.

 

A Duna-menti településeken természetes helyzet a jelenlétük. Régen kisebb mennyiségben voltak jelen. Az utóbbi években azonban tendencia, hogy az extrém árvizes, belvizes időszakok után szinte elviselhetetlen mennyiségben jelennek meg a vérszívók.

 

Már elkezdődött a gyérítés


Idén június 23-án vette kezdetét a központi szúnyoggyérítési program. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik. Az önkormányzatoknak idén is van lehetősége jelezni a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A bejelentést a megyei igazgatóságok ügyfélszolgálati elérhetőségein tehetik meg. A légi kivitelezés az esti órákban történik, míg a földi kijuttatást naplementekor kezdik, hogy a szúnyoggyérítés hatékony legyen és minél kisebb kockázatot jelentsen a méhekre.

 

Látásuk alapján is válogatnak

A szúnyogok egyes embereket szívesebben csípnek meg, mint másokat. Ez nem csupán hiedelem, hanem valóban így van. A szúnyogokat a kilélegzett levegőben lévő szén-dioxid vonzza leginkább, emiatt a gyorsabb anyagcseréjű, testesebb embereket és a várandós kismamákat kedvelik, továbbá azokat, akiknek magasabb a testhőmérsékletük. A szúnyogok a látásuk alapján is válogatnak: állítólag nagyobb eséllyel veszik észre a fekete, a sötétkék és a piros ruhát viselőket. A szúnyogok csípésük által többféle súlyos betegséget terjesztenek. Hazánkban a bőrférgességet és a szívférgességet ? utóbbi az elmúlt években egyre gyakrabban fordul elő, újabb veszélyt jelent.

 

Forrás: TEOL.hu

Ma 2021. április 12., hétfő, Gyula napja van. Holnap Ida napja lesz.

Facebook

Szavazás

Véleményem Domboriról