Fadd-dombori üdülőtelep

nyaralás - sport - horgászat

Kapcsolat

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa33
mod_vvisit_counterTegnap134
mod_vvisit_counterEz a hét33
mod_vvisit_counterMúlt hét1015
mod_vvisit_counterEz a hónap1098
mod_vvisit_counterMúlt hónap2563
mod_vvisit_counterÖsszesen628453

Ma: 2021. ápr. 12.

Két helyszínen avatták fel szerdán az M6-os és a hozzá csatlakozó M60-as sztrádát. A fácánkerti pihenőnél Bajnai Gordon miniszterelnök, Pécsen Hónig Péter közlekedési miniszter mondott beszédet.

Az M6-os autópálya 115 kilométeres új szakaszából, több mint 80 kilométer Tolna megyében épült. A miniszterelnök szerint ezzel, az idáig gazdaságilag hátrányos helyzetű térség számos települése bekapcsolódhat az európai vérkeringésbe.

  Suchman Tamás (balról), Bajnai Gordon, Joachim Enenkel és Johannes Detter (Fotó: Mártonfai Dénes) Suchman Tamás (balról), Bajnai Gordon, Joachim Enenkel és Johannes Detter (Fotó: Mártonfai Dénes)

A Dunaújváros és Szekszárd közötti 65 kilométeres szakaszt a fácánkerti autós pihenőnél szerda kora délután Bajnai Gordon. A miniszterelnök a kiegyezés korához hasonlította a mai állapotokat. Egy olyan időszakot élünk ? véleménye szerint ?, melynek eseményei vitatottak, de a tárgyi bizonyítékokat, a megépült iskolákat, kórházakat, utakat, értékelni fogja az utókor. A gyorsforgalmi utak hossza például megháromszorozódott az elmúlt néhány év során.

Az M6-osnak nemcsak külső szemlélőként örül Bajnai Gordon. Bajai származású lévén használni is fogja. Eddig a régi 6-oson járt, s mostantól, úgy gondolja, negyven perccel hamarabb felérhet a fővárosba, ráadásul, lényegesen biztonságosabb körülmények között autózva.

Meggyőződése szerint a Duna mindkét partján élők élvezhetik az M6-os előnyeit. Ez a fejlődés, a gyarapodás, az Európához tartozás szimbóluma.

Ezt a sztrádaszakaszt Pakstól északra a Porr Kft., attól délre a Bilfinger és Berget Kft. építette. A kivitelezők nevében a Bilfinger igazgatóságának elnöke, Joachim Enenkel beszélt a fácánkerti sztrádaavatón.

Hangsúlyozta, hogy igen nagy munkát végeztek 2008 nyarától 2010 tavaszáig. Sok helyszínen, sokféle tevékenységet kellett összehangolni, de elmondható, hogy határidőre elkészült egy világszínvonalú infrastrukturális projekt. Megmozgattak 13 millió köbméter földet, lefúrtak, levertek 57 kilométernyi cölöpöt, felhasználtak  14 ezer tonna betonvasat, felszereltek 280 kilométernyi szalagkorlátot.

A sztrádát mostantól 30 éven át koncesszióban üzemeltetik, s azt követően, 2040-ben adják át a magyar szakhatóságnak. Arra is kitért Joachim Enenkel, hogy nemcsak gazdasági, de kulturális kötődés is van Németország és Magyarország között. Európa kulturális fővárosa az idén Essen is és Pécs is. S mostantól a baranyai megyeszékhely is megközelíthető autópályán.

Ezt követően átvágták az avatószalagot a kormány, a régió és a kivitelezők képviselői.

Néhány órával később már Baranyában avatott a közlekedési miniszter. Hónig Péter az 50 kilométer hosszú M60-as gyorsforgalmi utat is átadta a forgalomnak. A pécsiek ezzel megszabadultak a Mecsek szerpentinjein való autózástól.

Mindeközben Tengelicen, az ott létesített autópálya-mérnökség épületében fogadást adtak a kivitelező fővállalkozók, melyre a munkában részt vett alvállalkozók és a környék településeinek polgármesterei voltak hivatalosak. 

Szerda éjféltől fizetős az M6-os új szakasza és az M60-as is. A négynapos pályahasználati díj, mint mindenütt, itt is 1170 forint.

A valós vagy vélt minőségi problémákkal kapcsolatban a kivitelezők egyöntetűen azt nyilatkozták, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság megadta az engedélyt a forgalomba helyezésre, amiből következik, hogy számottevő hiba jelenleg nincs a pályán. Garanciális kötelezettség természetesen van. Az üzemelés közben jelentkező építési hibákat három évig kötelesek díjmentesen kijavítani.

Az M6-ost egyébként várhatóan a közeljövőben meghosszabbítják az országhatárig.

Ma 2021. április 12., hétfő, Gyula napja van. Holnap Ida napja lesz.

Facebook

Szavazás

Véleményem Domboriról